Kangaslammin kirkonkylän Ystävänkammari on kyläläisten yhteinen olohuone

Varkauden kaupungin Kangaslammin kirkonkylän raitilla on toiminut jo yli kymmenen vuotta talkoolaisten ylläpitämä Ystävänkammari.
Aktiiviset asukkaat, seurakuntalaiset saivat Varkauden seurakunnan Kanttorilan käyttöönsä ja talossa on ovet avoinna keskiviikkoisin ja lauantaisin kaikille kiinnostuneille.

Keskiviikkoisin on suunniteltua ohjelmaa ja lauantaisin seurustelua kahvittelun lomassa. Ystävänkammarin perustaja Sinikka Pulkkinen kertoo, talosta on haluttu tehdä kodinomainen paikka, asukkaiden yhteinen olohuone. Se on matalan kynnyksen paikka, jonne kaikki ovat tervetulleita.

Pulkkinen kertoo, että toimintaa pyörittää kahdeksan hengen talkoolaisen ryhmä. Työnjako seurakunnan kanssa menee niin, että seurakunta huolehtii kiinteistökuluista ja kammarilaiset toiminnasta.
Vilkas toiminta rahoitetaan Ystävänkammarin vapaaehtoisilla kahvikassatuloilla. Tilassa toimii myös pieni kirpputori ja lahjoitustavaroiden myyntitulot myös auttavat kammaritoiminnan pyörittämistä.

Sinikka Pulkkinen kertoo, että kammarin toiminta suunnitellaan etukäteen ja vieraita on ollut helppo saada. Myös Varkauden kaupunginjohtaja on vieraillut kammarissa useasti. Kerran kuukaudessa tapahtumassa käy seurakunnan edustaja.

Pienillä varoilla pyörittäminen tarkoittaa myös nokkeluutta. Kun viereisessä koulussa kävi Vuoden poliisi pitämässä oppitunnin, napattiin poliisi lennosta lyhyelle vierailulle myös Ystävänkammariin.

Sinikka Pulkkinen kertoo, että kammarin väki tekee syksyisin ja keväisin teatterimatkan Varkauteen ja lähiseudulle virkistysmatkoja.

Ystävänkammarin asiakkaina käy aukioloaikoina keskimäärin 18 Kangaslammin asukasta. Kammarin tulevaisuus näyttää ihan hyvältä, ja se on hyvä, sillä yhdessäololle on tilausta. Yhteisissä kokoontumisissa on mahdollisuus myös pitää toinen toisistaan huolta ja antaa tarvittavaa tukea vaikeina hetkinä.

Sinikka Pulkkinen painottaa, että toiminta vaatii myös aktiivisia vetäjiä. Kirkonkylän väki on aika iäkästä ja uusia vetäjiä ei ole kovin helppo löytää. Kymmenen vuotta sitten palvelukeskuksen johdosta eläkkeelle jäänyt Pulkkinen ei ainakaan vielä jäähdyttele. Ideoita on vaikka kuinka paljon kyläelämän kehittämiseksi.

Teksti: Vuokko Jaakkola
Kuva: Sinikka Pulkkinen
 

 

 

 

 
 
Sivukartta | Tulosta | Sivun alkuun
Sunprofile