Muuruvesi

Huhtikuu 2019 -

6.5.2019 jatkettiin 13. – 14.9. järjestettävien Muuruveden syysmarkkinoiden suunnittelua hankkeiden ja paikallisten edustajien yhteistyönä. Molempien päivien ohjelmarunko saatiinkin jo niin mukavalle mallille, että alustava ohjelma voidaan pian julkaista. Perjantain ohjelma on suunnattu enemmän ikäihmisille ja lauantain lapsiperheille, joskin molempina päivinä löytyy varmasti mielenkiintoisia asioita kaikille ikäryhmille.

10.6.2019 Ydinryhmän kokous, markkinasuunnittelua.

5.8.2019 kokoonnuttiin Muuruveden kauniissa satamassa hiomaan  Syysmarkkinoiden ohjelmaa ja markkinointia. Mukana Muuruveden Kyläyhdistyksen ja järjestelyihin osallistuvien eri hankkeiden edustajia.

13. - 14.9.2019 Muuruveden syysmarkkinat

 


Aikaisemmat:

Tammi - heinäkuu 2018:

Muuruveden pilotti käynnistyi tammikuun 2018 lopulla, kun hanke esittäytyi Muuruveden pilottia hakeneen Juankosken pitäjäraadin kokouksessa. Muuruveden ydinryhmä on muotoutunut kevään aikana ja sen jäseninä on paikallisia pitäjäraadin, yhdistysten ja yritysten edustajia. Ydinryhmän puheenjohtaja on Juankosken pitäjäraadin jäsen.

Maaliskuussa pidettiin kylä- ja asukasilta, jossa ideoitiin työryhmissä Muuruveden palveluiden, luomun ja tarinoiden ympärillä. Illassa oli noin 30 osallistujaa.

Muuruvedellä toimivan Savon koulutuskuntayhtymän toimipaikka on lopettamassa toimintaansa keväällä 2019. Muuruveden ydinryhmä on asettanut tavoitteekseen Sakky:n tilojen tilanteen ja mahdollisuuksien selvittämisen. Kyläläisten tahtotila on, että tiloille löytyisi uudenlaista käyttöä. Toiveena on saada nimetty Sakky:n edustaja ydinryhmän jäseneksi.

Toukokuussa järjestettiin yrittäjäilta yhteistyössä oppilaitoksen ja Juankosken Yrittäjien kanssa. Tilaisuudessa oli myös Kuopion kaupungin yrityspalvelun edustaja. Tilaisuuden aikana päästiin tutustumaan tiloihin ja vaihdettiin ajatuksia. Mukana oli parikymmentä osallistujaa. Kuvia Facebookissa

Kevään ajan ydinryhmätoimintaa eteenpäin vei joukko vapaaehtoistoimijoita. Juankosken pitäjäraati haki keväällä yhdessä Vehmersalmen pitäjäraadin kanssa kehittämisrahalla palkattavaksi yhteistyökoordinaattoria viemään Kuopion kaupungin työntekijänä Kirkonkylät palvelukeskuksina -hankkeen toimintaa kaupungin sisällä eteenpäin. Päätöksenteko ja rekrytointiprosessi ottivat oman aikansa, mutta vihdoin toukokuun loppupuolella yhteistyökoordinaattori aloitti työnsä.

Kuopion kaupungin aluekoordinaattorin ja yhteistyökoordinaattorin kanssa pohdittiin ratkaisuja kesäkuussa siihen, miten hankesuunnitelman mukaista eri sektoreiden välistä kumppanuutta voitaisiin kehittää Kuopion pilottialueilla. Kansalaistoiminnan yksikkö/koordinaattorit miettivät vaihtoehtoja ja tekivät niistä esityksen hankkeelle elokuussa.

30.1.2018  Pitäjäraadin kokous, hankkeen esittäytyminen

14.3.2018 Muuruveden asukas- ja kyläilta, ideariihet

22.3.2018 Koillis-Savo: Ideariihessä puitiin kylän kehittämistä

13.4.2018 Ydinryhmän kokous

22.5.2018 Yrittäjäilta

12.6.2018 Ydinryhmän kokous

Elo - marraskuu 2018:

Kuopion kaupungin aluekoordinaattori ja yhteistyökoordinaattori esittivät elokuussa, että Kuopion pilottien tueksi muodostetaan yksi yhteinen ydinryhmä. Ydinryhmään kaupunki nimesi edustajat kansalaistoiminnan yksiköstä, tilakeskuksesta, nuoriso-, kotihoito- ja elinkeinopalveluista. Lisäksi ydinryhmään kutsuttiin edustaja Savon koulutuskuntayhtymästä ja jokaiselta Kuopion pilottialueelta.

Ydinryhmä kokoontui heinä-syyskuussa kolme kertaa. Elokuun ja syyskuun kokouksissa oli mukana KuoHuLab -hankkeen edustajia, joiden kanssa suunniteltiin yhteistyössä Muuruveden syysmarkkinoita, jotka polkaistiin pystyyn melkoisen nopealla aikataululla. Kyläyhdistyksen edustajat tekivät paljon töitä myyjien saamiseksi paikalle. Markkinoinnin tuki tuli Kuopion kaupungilta ja KKP-hankkeelta.

Markkinat pidettiin Savon ammattiopistolla syyskuun puolivälissä. Myyjiä oli tullut kauempaakin ja tarjolla oli sellaisia tuotteita, joita ei jatkuvasti ole Muuruveden kylällä tarjolla. Erityisesti hampurilais- ja vohvelimyyntiin oli koko ajan jonoa. Sekä myyjiltä että asiakkailta tuli myönteistä palautetta päivästä. Alun perin ajatuksena oli, että päivän aikana olisi ollut mahdollista tutustua ammattiopiston tyhjiksi jääneisiin/jääviin tiloihin. Tämä ei kuitenkaan toteutunut. 

Lokakuun lopulla kumppanuuspöydässä ammattiopistolla pohdittiin tilojen kohtaloa, kun opetus ensi kesänä Muuruvedellä on loppumassa. Kiinteistöt ovat aikanaan tulossa myyntiin, mutta kaikenlaisille avauksille ollaan nyt avoimia ja valmiina neuvottelemaan kiinteistöjen omistajan, Savon koulutuskuntayhtymän puolelta. Kyläläiset ovat ideoineet erilaisia mahdollisuuksia, mihin tiloja ja aluetta voisi käyttää. Kuultiin, että myös vuokraaminen voi olla mahdollista. Edelleen jäi pohdintaan, mistä toimijat?

Marraskuussa ydinryhmän kokouksessa käytiin läpi syysmarkkinoita ja saatiin todeta, että nopealla aikataululla järjestetty tapahtuma onnistui hyvin. Muuruvesi on aktiivinen kylä, jossä toimii tällä hetkellä useita hankkeita. Päätettiin järjestää alkuvuodesta 2019 tapaaminen, johon kutsutaan saman pöydän ääreen kyläyhdistyksen ja eri hankkeiden edustajia etsimään yhteisen tekemisen paikkoja.

14.8.2018 Ydinryhmän kokous

6.9.2018 Ydinryhmän kokous

15.9.2018 Muuruveden syysmarkkinat Savon ammattiopiston sisä- ja ulkotiloissa. Lue juttu ja katso kuvat täällä

20.9.2018 Juttu Muuruveden syysmarkkinoista Koillis-Savossa.
Lue juttu

30.10.2018 Kumppanuuspöytä ammattiopistolla 

23.11.2018 Ydinryhmän kokous


Joulukuu 2018 - maaliskuu 2019:

Loppusyksystä pidetyssä kumppanuuspöydässä jäätiin tilanteeseen, että Savon koulutuskuntayhtymän puolelta tuli ilmi halukkuus neuvotella kaikista mahdollisuuksista niin tilojen oston kuin vuokraamisenkin tiimoilta. Toimijoita ei kuitenkaan löytynyt. Niinpä ydinryhmä oli sen päätöksen edessä, miten jatkaa. Ammattioppilaitoksen tilojen tulevaisuus jätettiin koulutuskuntayhtymän käsiin. Päätettiin uudeksi tavoitteeksi yhteistyön tiivistäminen Muuruvedellä toimivien hankkeiden kanssa ja yhteisen tapahtuman järjestäminen.

Alkuvuodesta 2019 järjestettiin tapaaminen, johon kutsuttiin saman pöydän ääreen kyläyhdistyksen ja eri hankkeiden edustajia. Muuruvesi on aktiivinen kylä, joka hakeutuu mukaan eri hankkeisiin ja niinpä hanketoimijoilla on siellä nytkin käynnissä runsaasti toimenpiteitä. Tammikuussa järjestetyssä tapaamisessa oli paikallisten ja Kuopion kaupungin edustajien lisäksi mukana edustajat seuraavista hankkeista: Tarjoomo, Vihtori, Ikäihmiset kiinni lähiyhteisöön, Four Seasons Derby, KuoHuLab ja Kirkonkylät palvelukeskuksina. Saatiin todeta, että hankkeiden tavoitteet ja toiminnot tukevat monessa kohtaa toisiaan, joten yhteistyötä kannattaa tiivistää. Yhteistä toimintaa suunniteltiinkin tulevaksi. Illan lopuksi kalenterit viuhuivat ja puheensorina oli vilkasta, joten luultavasti tilaisuudessa saatiin sovittua vielä monta muutakin yhteistyön paikkaa, kuin yksi isompi yhteinen tekeminen.

Helmikuussa ydinryhmässä suunniteltiin syksyn markkinatapahtumaa, joka tullaan toteuttamaan yhdessä eri toimijoiden kanssa. Viime syksyn ensimmäiset markkinat pidettiin ammattioppilaitoksella, mutta nyt markkinat tuodaan kirkonkylän keskustaan. Näin saadaan esille vahvemmin paikallisia yrityksiä ja toimijoita myös. 

Maaliskuussa lyötiin jälleen viisaat päät yhteen Muuruvedellä paikallisten toimijoiden ja hankkeiden edustajien kesken ja syyskuussa järjestettävä markkinatapahtuma alkoi saada vähitellen muotoaan. Luvassa on  mm. asiaa hyvinvoinnista, palveluista, terveellisestä luomu- ja lähiruoasta sekä markkinahumua. Hankkeet tuovat kahden päivän tapahtuman sisään omat ohjelmansa ja toimintansa. Kirkonkylät palvelukeskuksina -hankkeen rooli on koordinoida hankkeiden välistä yhteistyötä ydinryhmän kanssa. Ydinryhmä jatkoi vielä kuun lopussa tapahtuman käytännön suunnitteluja kokouksessaan.

Hankkeen maaliskuun uutiskirjeessä oli juttu Muuruvedestä, joka on hyvänä esimerkkinä monenlaisesta paikallisten aktiivisuudesta. Juttu on luettavissa täällä.
 
12.2.2019 hankkeiden ja kylän edustajien tapaaminen

26.2.2019 ydinryhmän kokous

11.3.2019 hankkeiden ja kylän edustajien tapaaminen, tapahtumasuunnittelu

27.3.2019 Ikäihmiset kiinni lähiyhteisöön -hankkeen palvelupäivä, jossa valokuvausta juttua varten

28.3.2019 ydinryhmän kokous

 

 

 
 
Sivukartta | Tulosta | Sivun alkuun
Sunprofile