Sukeva

Huhtikuu 2019:

17.4.2019 Ydinryhmän kokouksessa Sukevalla työstettiin uusia nettisivuja, jotka ovat yksi osa isompaa palveluiden kehittämisen ja markkinoinnin kokonaisuutta. Suunniteltiin ja työstettiin yhdessä sivurakennetta ja sisältöjä niin, että ne palvelevat mahdollisimman hyvin sekä matkailijaa, Sukevasta asuinpaikkana kiinnostunutta kuin paikkakunnalla jo asuvaakin. 

9.5.2019 Sukevalla jatkui Pakoraitin työstäminen, joka tulee olemaan yhdistetty kulttuuri- ja ulkoilupolku, jonka varrella tulevat tutuiksi niin Sukevan historia kuin nykyaikakin. Siihen linkittyvät myös liikunnalliset aktiviteetit ja paljon mielenkiintoista tietoa mobiilisovelluksen kautta. Työstettiin mobiilisovellukseen tulevia asioita ja valokuvausta nettisivuja varten. 

28.5.2019 Ydinryhmän kokous: Sukevalla tehdään töitä nyt tiiviiseen tahtiin. Pakoraitin kokonaisuus pitää sisällään niin monta osasta, että tekemistä riittää. Viime aikoina on työstetty mm. mobiilisovelluksen tekstejä ja niiden englannin käännöksiä sekä nettisivujen sisältöjä. Suunnitelmissa on myös tilata graafikolta piirrettyjä kuvituksia markkinointimateriaaleihin ja niiden osalta tehtiin myös suunnitelmia.  Lisäksi paikalliset vievät eteenpäin myös Ylä-Savon Veturin rahoittamaa hanketta, jossa Pakoraitille tehdään mm. kylttejä ja parannetaan reitin varrella olevia kohteita muutenkin. 

29.5.2019 Lehtijuttu Miilussa: Kiirettä pakoon Sukevan polulle

6.6.2019 Uudet nettisivut avattiin verkkoon osoitteessa sukeva.yhdistysavain.fi. Sivuston rakentaminen jatkuu edelleen niin sisällön kuin ulkoasunkin osalta.

13.6.2019 Pakoraitin kuvauspäivä. Ammattikuvaaja tallensi Pakoraitin kohteita ja eloa kuviin toi ”toimintatiimi”, jonka jäsenet seikkailevat niin valokuvissa kuin videossakin, joita kohteissa tallennettiin. Olipa kuvaajalla mukana myös laitteisto kuvaamiseen ilmasta käsin. Päivän tuotoksista päästään nauttimaan, Pakoraitin mobiilisovellus valmistuu.

8.8.2019 Ydinryhmän kokous.  Vielä pitää malttaa hetki, mutta pian päästään julkistamaan Sukevan Pakoraitti. Kylällä on ahkeroitu kesän mittaan ulkoilu- ja liikuntapaikkojen kunnostusten parissa ja uudet nettisivut sekä mobiiliopas ovat hilkkua vaille valmiina.

22.8.2019 Sukevan pakoraitin kokonaisuus alkaa olla valmiina. Pientä hiomista on vielä yksityiskohdissa, mutta nekin saataneen valmiiksi syyskuun alkupuolella olevia avajaisia varten. Kuvaus Pakoraitin synnystä täällä

6.9.2019 viestettiin Pakoraitin avajaisia. Kunnanjohtaja Simo Mäkinen kiitteli avauspuheessaan Sukevan yhteisöllisyyttä ja se oli punainen lanka myös päivän keskusteluissa, kun Radio Sandels oli Sukevalla useita tunteja tekemässä lähetystä. 


Aikaisemmat:

Tammi - kesäkuu 2018:

Sukevan aluepisteen (yhteispalvelupiste ja kirjasto) henkilökunnan ja aluelautakunnan toimesta kirkonkylässä on kehitetty eri sektoreiden välistä kumppanuutta jo vuodesta 1989, silloin lautakunta perustettiin. Pitkäjänteinen kehittämistyö näkyy monessa asiassa: sujuvassa ja joustavassa yhteistyössä, palvelujen kehittämisessä, tapahtumissa ja varainhankinnassa. Jo 1960-luvulla yhteiskoulu on rakennettu hyödyntämällä joukkorahoitusta. Rakennus toimii nyt kyläkeskuksena. 

Sukevalla aloituspalaveri pidettiin tammikuun 2018 loppupuolella aluesihteerin ja kunnansihteerin kanssa. Sukevalla asioista ja toimenpiteistä on totuttu sopimaan kunnan, asukkaiden, yhdistysten ja yritysten kanssa. Siksipä Sukevalla haluttiin alkuun kysyä asukkaiden ajatuksia kehittämiseen. Kehittämisilta pidettiin helmikuun lopussa, kutsut tilaisuuteen lähetti aluelautakunta. Iltaan osallistui yli 20 henkilöä ja ideoita kirjattiin 58 kpl. Illan aikana nimettiin Kirkonkylät palvelukeskuksina hankkeen ydinryhmä. Ryhmän puheenjohtaja on aluesihteeri. Muut jäsenet ovat luottamushenkilöitä (kunnanhallitus/aluelautakunta), järjestötoimijoita ja/tai yrittäjiä.

Useat kehittämisillassa esiin nousseet asiat olivat jo ennestään työn alla. Ydinryhmän ensimmäisessä tapaamisessa sovittiin jatkotoimenpiteistä. Kuvastaa asioiden hoitamisen joustavuutta, että toiseen ydinryhmän kokoukseen mennessä suurin osa asukkaiden kirjaamista kehittämisideoista oli jo toteutettu tai työ oli käynnistetty. Ideoista vain muutama oli sellainen, jota ei voida toteuttaa yhteisön tai kunnan voimin – ne liittyvät pääasiassa tiestön kuntoon.

Ydinryhmän asettamia tavoitteita Sukevan kehittämiseen ovat asukasluvun säilyttäminen ja nykyisen palvelutason säilyttäminen ja palvelujen kehittäminen. Haasteena on myös työvoimapula, erityisesti maa- ja metsätaloudessa. Yhdeksi kehittämisen kärjeksi ja ”työkaluksi” on sovittu viestinnän kehittäminen, pitäen sisällään mm. vapaiden asuntojen ja tonttien kartoituksen, uudenlaiset palvelujen tuottamistavat ja ikäihmisten digi-neuvonnan.

Kesäkuun alussa Sukevan yhteispalvelu muuttui asiointipalveluksi ja kirjasto omatoimikirjastoksi. Piste on tarjonnut ja tarjoaa edelleenkin erilaisia asukkaille tärkeitä palveluja postipalveluista matkahuollon palveluihin ja VR:n lippujen myyntiin. Kirjastossa on asukkaiden käytössä myös asiakaspäätteitä.

Kuntaliiton Kuntademokratiaverkosto kutsui Sukevan esittelemään toimintaansa 7.6.2018 Helsingissä järjestettyyn tilaisuuteen, jossa teemana oli pienten kuntien osallisuustyö.

24.1.2018 Aloituspalaveri

29.1.2018 juttu Sukevasta täällä

27.2.2018 Sukevan kyläilta, jossa Palvelupaja, kuvia Facebookissa

1.3.2018 juttu Töllöttimessä: Eräkirjat ja matkaliput samasta paikasta

7.3.2018 juttu Miilussa: Sukevan kirkonkylä halutaan uuteen nousuun

4.4.2018 Ydinryhmän kokous

15.5.2018 Ydinryhmän kokous, kuvia Facebookissa

7.6.2018 Sukeva esimerkkinä Kuntademokratiaverkoston tapaamisessa Helsingissä, esitysaineisto

Heinä - marraskuu 2018:

Sukevasta uutisoitiin heinäkuussa YLE uutisissa niin valtakunnallisesti kuin paikallisestikin esimerkkinä maaseudun palvelujen säilymisestä ja kehittämisestä. 

Ydinryhmä kokoontui elokuussa. Kokouksessa suunniteltiin järjestö- ja yritysiltaa, marraskuun palvelupäivää sekä Sukevan alueen ja palvelujen viestintää ja markkinointia. Järjestö- ja yritysilta pidettiin 25.9. Osallistujilta koottiin ideoita viestintään ja markkinointiin sekä palvelupäivän sisältöön. Illassa kumppanina oli myös Sakke-hanke.

Syksyn toinen ydinryhmän kokous pidettiin lokakuun loppupuolella. Ideoitiin viestinnän ja markkinoinnin sisältöä. Pohdittiin ja suunniteltiin käytännön toteutusta sekä tehtiin työnjakoa. Kotimatkalla kumppanuuskehittäjä sattumalta kuunteli Radio Novan iltapäivää, jossa kerrottiin eri paikkakuntien matkailuorganisaatioiden lähettämistä paketeista ja niiden avaamisesta tehdyistä videoista. Nopean selvittelyn jälkeen hän vinkkasi Sukevan suuntaan asiasta, jossa tilaisuuteen tartuttiin välittömästi. Pikavauhdilla yritykset ja aluesihteeri keräsivät lähetettävät tuotteet kasaan. Paketti lähti postiin perjantaiaamuna ja maanantaina se jo avattiin Radio Novassa, jonka Facebookissa julkaistiin video ja näin Sukeva sai valtakunnallista näkyvyttä ja kuuluvuutta.

Palvelupäivä järjestettiin marraskuun alussa Kyläkeskuksessa. Päivän sisällön suunnittelussa oli merkittävä rooli Kylät sydämellä -hankkeella. Sisällön tuottamisessa oli yhteistyökumppaneina julkisen ja yrityssektorin palveluntuottajia sekä järjestöjä ja hankkeita. Ylä-Savon soten pisteessä ikäihmiset saattoivat ottaa influenssarokotuksen, Sonkajärven kunnanlääkärit esittelivät toimintaansa, hyvinvointiyrityksiltä (hieroja, jalkahoitaja, parturi-kampaaja) sai varata palveluja etukäteen, apteekki, liikkuva vaatekauppa ja ompelimo sekä hyvinvointiyritykset tarjosivat tuote-esittelyjä. Lisäksi useat hankkeet ja järjestöt antoivat neuvoja ja opastusta, esim. SPR:llä oli terveysneuvontaa ja verenpaineen mittausta. LC-Sukeva ja Eläkeliiton Sukevan yhdistys tarjoilivat lounasta, kahvia ja kahvileipää edulliseen hintaan. Päivän aikana halukkaat pääsivät laulamaan myös karaokea.

23.7.2018 Yle uutiset, case-esimerkkinä Sukeva:

21.8.2018 Ydinryhmän kokous

18.9.2018 Varpaisjärven pilotin ydinryhmäläiset kävivät opintoretkellä Sukevalla.

25.9.2018 Sukevan järjestöilta 

4.10.2018 juttu Sukevan järjestöilta Miilussa: Sukevalle lisää symboleja

24.10.2018 Ydinryhmän kokous

29.10.2018 Sukeva radio Novan Facebookissa. Mitä tapahtui? Lue juttu ja katso video

5.11.2018 Sukevan palvelupäivä. Lue lisää

11.11.2018 juttu Kuntalehdessä: Kylän kokoisten asioiden hoitaja – Sonkajärven aluelautakunta toteuttaa lähidemokratiaa


Joulukuu 2018 - maaliskuu 2019:

Joulukuussa ydinryhmän kokouksessa huolen aiheena oli pankkiautomaatti, joka oli viety kylältä niin nopealla aikataululla, että siihen ei juuri ehditty reagoida. Sonkajärven kunta ja aluelautakunta ovat käyneet neuvottelua Automatian kanssa ja pyytäneet tarjousta pankkiautomaatin ylläpidosta, jos jollakin tapaa nuo kulut saataisi katettua. Asiaa on tiedusteltu kuluneiden kuukausien aikana, mutta tarjousta Automatialta ei ole tullut. Kyläläiset tekivät vetoomuksen pankkiautomaatin puolesta Automatialle, jonka allekirjoitti yli 500 ihmistä.

Alkuvuodesta on työstetty viestinnän ja markkinoinnin kehittämistä. Ideoinnin ja selvittelyjen jälkeen maaliskuussa päästiin kiinni varsinaiseen työhön. Kevään ja kesän aikana Sukevalla toteutetaan usean toimenpiteen kokonaisuus, jossa asiat nivoutuvat toisiinsa. Sukevan nettisivut uudistetaan kokonaisuudessaan. Uudet sivut tehdään yhdistysavain.fi -alustalle. Sivusto linkittyy tiiviisti Pohjois-Savon Mobiilireitit -sovellukseen, jonne luodaan Sukevan Pakoraitti. Tämän lisäksi aluelautakunta on hakenut rahoitusta Ylä-Savon Veturin LuoVi -teemahausta liikunta- ja virkistyspaikkojen parantamiseen.

Kokonaisuus pitää sisällään asioita, jotka palvelevat niin nykyisiä paikallisia asukkaita kuin Sukevasta asuinpaikkana kiinnostuneita sekä matkailijoita. Uusien viestinnän työkalujen kautta saadaan paremmin näkyviksi Sukevan palvelut, työpaikat sekä asuinmahdollisuudet. Pakoraitti tulee olemaan yhdistetty kulttuuri- ja ulkoilupolku, jonka varrella tulevat tutuiksi niin Sukevan historia kuin nykyaikakin ja siihen linkittyvät myös liikunnalliset aktiviteetit.


12.12.2018 ydinryhmän kokous

18.12. 2018 aluelautakunnan kokous/hankkeen esittely, pankkiautomaatti

27.2.2019 ydinryhmän kokous

19.3.2019 ydinryhmän kokous

 

 

 

 
 
Sivukartta | Tulosta | Sivun alkuun
Sunprofile