Sukeva

Syksy 2018:

21.8.2018 Ydinryhmä kokoontui vahvistettuna Kylät sydämellä -hankkeen edustuksella päivittämään syksyn suunnitelmia. 25.9. pidetään järjestö- ja yritysilta. 5.11. on Sukevan palvelupäivä, jossa mahdollisuus kausirokotukseen ja useiden yritysten palveluihin. Etukäteen varattaessa tarjolla on hierontaa ja jalkahoitoa. Päivän aikana on myös vaatemyyntiä, tietoiskuja ja karaokea. Leijonat ovat mukana ja tarjoavat ruokaa ja kahvia edulliseen hintaan. Tapahtumien lisäksi syksyn aikana pureudutaan viestintään ja markkinointiin.

18.9.2018 Varpaisjärven pilotin ydinryhmäläiset kävivät opintoretkellä Sukevalla, jossa he pääsivät tutustumaan Asiointipisteen palveluihin sekä Kyläkeskuksen tiloihin ja toimintaan. 

25.9.2018 Sukevan järjestö- ja yritysillassa pohdittiin parinkymmenen hengen voimin markkinointia ja viestintää. Mietittiin, mitä järjestöjen ja yhteisöjen toimintaa Sukevalla on ja miten ne saadaan näkyviksi. Pohdittiin Sukevan brändäystä – Sukevan tarinaa ja illan aikana syntyi muutama erinomainen ajatus jatkotyöhön. Illassa oli mukana järjestöjen, yritysten ja kunnan edustajia. Myös SAKKE-hanke kertoi kuulumisia ja yhdessä pohdittiin järjestövisiota vuoteen 2035.

4.10.2018 juttu Miilussa: Sukevalle lisää symboleja

24.10.2018 Ydinryhmän kokouksessa työstettiin Sukevan markkinointiin liittyviä asioita ja tehtiin työnjakoa. Ideointia on tehty ja nyt kääritään hihat käytännön toteutusta varten.

29.10.2018 Sukeva radio Novan Facebookissa. Mitä tapahtui? Lue juttu ja katso video

5.11.2018 Sukevan palvelupäivässä kävi kuhina, kun paikalle oli saapunut pitkälti toista sataa osallistujaa. Päivän vetonaulana oli kausirokotukset, mutta paljon muutakin oli tarjolla. Lue lisää

11.11.2018 juttu Kuntalehdessä: Kylän kokoisten asioiden hoitaja – Sonkajärven aluelautakunta toteuttaa lähidemokratiaa

 

Kevät 2018:

Sukevan aluepisteen (yhteispalvelupiste ja kirjasto) henkilökunnan ja aluelautakunnan toimesta kirkonkylässä on kehitetty eri sektoreiden välistä kumppanuutta jo vuodesta 1989, silloin lautakunta perustettiin. Pitkäjänteinen kehittämistyö näkyy monessa asiassa: sujuvassa ja joustavassa yhteistyössä, palvelujen kehittämisessä, tapahtumissa ja varainhankinnassa. Jo 1960-luvulla yhteiskoulu on rakennettu hyödyntämällä joukkorahoitusta. Rakennus toimii nyt kyläkeskuksena. 

Sukevalla aloituspalaveri pidettiin tammikuun 2018 loppupuolella aluesihteerin ja kunnansihteerin kanssa. Sukevalla asioista ja toimenpiteistä on totuttu sopimaan kunnan, asukkaiden, yhdistysten ja yritysten kanssa. Siksipä Sukevalla haluttiin alkuun kysyä asukkaiden ajatuksia kehittämiseen. Kehittämisilta pidettiin helmikuun lopussa, kutsut tilaisuuteen lähetti aluelautakunta. Iltaan osallistui yli 20 henkilöä ja ideoita kirjattiin 58 kpl. Illan aikana nimettiin Kirkonkylät palvelukeskuksina hankkeen ydinryhmä. Ryhmän puheenjohtaja on aluesihteeri. Muut jäsenet ovat luottamushenkilöitä (kunnanhallitus/aluelautakunta), järjestötoimijoita ja/tai yrittäjiä.

Useat kehittämisillassa esiin nousseet asiat olivat jo ennestään työn alla. Ydinryhmän ensimmäisessä tapaamisessa sovittiin jatkotoimenpiteistä. Kuvastaa asioiden hoitamisen joustavuutta, että toiseen ydinryhmän kokoukseen mennessä suurin osa asukkaiden kirjaamista kehittämisideoista oli jo toteutettu tai työ oli käynnistetty. Ideoista vain muutama oli sellainen, jota ei voida toteuttaa yhteisön tai kunnan voimin – ne liittyvät pääasiassa tiestön kuntoon.

Ydinryhmän asettamia tavoitteita Sukevan kehittämiseen ovat asukasluvun säilyttäminen ja nykyisen palvelutason säilyttäminen ja palvelujen kehittäminen. Haasteena on myös työvoimapula, erityisesti maa- ja metsätaloudessa. Yhdeksi kehittämisen kärjeksi ja ”työkaluksi” on sovittu viestinnän kehittäminen, pitäen sisällään mm. vapaiden asuntojen ja tonttien kartoituksen, uudenlaiset palvelujen tuottamistavat ja ikäihmisten digi-neuvonnan.

Kesäkuun alussa Sukevan yhteispalvelu muuttui asiointipalveluksi ja kirjasto omatoimikirjastoksi. Piste on tarjonnut ja tarjoaa edelleenkin erilaisia asukkaille tärkeitä palveluja postipalveluista matkahuollon palveluihin ja VR:n lippujen myyntiin. Kirjastossa on asukkaiden käytössä myös asiakaspäätteitä.

Kuntaliiton Kuntademokratiaverkosto kutsui Sukevan esittelemään toimintaansa 7.6.2018 Helsingissä järjestettyyn tilaisuuteen, jossa teemana oli pienten kuntien osallisuustyö.

Syyskuussa 2018 toteutetaan yhdistysilta ja marraskuun alussa hyvinvointi- ja palvelupäivä Kyläkeskuksessa yhteistyössä Kylät sydämellä –hankkeen kanssa. Päivässä on mukana liikkuvia yritysten ja julkisen sektorin palveluja, mm. ikäihmisten kausirokotus on yksi palvelu. Kylät sydämellä -hankkeen toimesta ensimmäinen palvelupäivä oli toukokuussa. 

Teksti päivitetty 15.6.2018

 

24.1.2018 Aloituspalaveri

29.1.2018 juttu Sukevasta täällä

27.2.2018 Sukevan kyläilta, jossa Palvelupaja, kuvia Facebookissa

1.3.2018 juttu Töllöttimessä: Eräkirjat ja matkaliput samasta paikasta

7.3.2018 juttu Miilussa: Sukevan kirkonkylä halutaan uuteen nousuun

4.4.2018 Ydinryhmän kokous

15.5.2018 Ydinryhmän kokous, kuvia Facebookissa

7.6.2018 Sukeva esimerkkinä Kuntademokratiaverkoston tapaamisessa Helsingissä, esitysaineisto

23.7.2018 Yle uutiset, case-esimerkkinä Sukeva:

 

 

 

 
 
Sivukartta | Tulosta | Sivun alkuun
Sunprofile