Ajankohtaista

05.10.2020

Mansikan toiminta-alue laajenee Varkauden kaupunkialueelle

Kehittämisyhdistys Mansikka ry:n toiminta-alue laajenee koko Varkauden alueelle uudella EU:n rahoituskaudella. Varkauden kaupunginvaltuusto päätti kokouksessaan 28. syyskuuta yksimielisesti, että koko kaupungin keskusta-alue on tulevalla rahoituskaudella Mansikan toiminta-aluetta. Muutos astuu voimaan siirtymäkauden jälkeen 2022.

Kuluvalla ohjelmakaudella 2014–2020 osa kaupungin keskustasta on rajattu pois Euroopan maaseuturahastosta myönnettävien tukien ulkopuolelle. Käytännössä tämä on tarkoittanut, että tietyn alueen yritykset ja yhdistykset eivät ole voineet hakea Mansikalta Leader-rahoitusta toimintansa kehittämiseen.

Keskusta-alueen kehittäminen mahdollistuu

Varkauden Urheiluseurat ry:n puheenjohtaja Hannu Kiminkisen mukaan nyt tehty päätös on loistava ja tuo paljon lisää kehittämisen mahdollisuuksia Varkauteen, kun hankalaksi koettu rajaus poistuu.

-Aluerajauksen takia osa meidänkin jäsenyhdistyksistä on saanut tukea ja osa ei. Selvästi niin yrityksillä kuin yhdistyksillä on ollut vaikeuksia tulkita rajausta ja se on tuntunut epäselvältä. Tukia on jätetty myös sen takia hakematta, Kiminkinen toteaa ja jatkaa: -On hienoa, että kaupungin päätöksenteossa on ymmärretty alueen laajentamisen tärkeys. Päätös kannustaa alueen kehittämiseen.

Pitkään yhdistystoiminnassa mukana ollut Kiminkinen on aiemmin toiminut myös Mansikan hallituksen jäsenenä ja muistaa, miten muuten erinomaisia kehittämistoimia ei rajauksen takia voitu tukea. -Kyllä se rajaus hankaloitti myös päätöksentekoa, kun muuten erinomaista ja tukikelpoista ideaa ei voitu rahoittaa. Uskon, että nyt tehty päätös aktivoi yrityksiä ja yhdistyksiä kehittämiseen ja rahoitushakemuksia tehdään tulevaisuudessa paljon.

Myös Kehittämisyhdistys Mansikka ry:n toiminnanjohtaja Kirsi Manninen iloitsee Varkauden aluemuutoksesta. –Tämä on hieno päätös ja tosiaankin mahdollistaa tulevaisuudessa myös koko Varkauden keskusta-alueen kehittämisen, kun voimme myöntää tukia niillekin toimijoille, jotka eivät ole olleet rajauksen vuoksi hakukelpoisia.

Mansikka rahoittaa alueensa mikroyritysten, yleishyödyllisten yhdistysten ja muiden yhteisöjen kehittämishankkeita ja investointeja. Mansikan toiminta-alueeseen kuuluvat Leppävirta, Rautalampi, Suonenjoki, Tervo, Varkaus ja Vesanto.

FAKTAA:

  • Kehittämisyhdistys Mansikka ry on yksi Suomen 54 ja yksi Pohjois-Savon kolmesta Leader-ryhmästä, jotka rahoittavat paikallisten mikroyritysten, yhdistysten ja muiden yhteisöjen kehittämisideoita.
  • Leader-tuki muodostuu EU:n maaseuturahaston (42 %), valtion (38 %) ja kuntien (20 %) rahoituksesta.
  • Rahoituksen jakoa ohjelmakauden aikana ohjaa paikallinen kehittämisstrategia, joka tehdään yhdessä asukkaiden, yritysten ja kuntien kanssa. Ajatuksena on, että paikalliset toimijat ovat parhaita oman elämänsä ja oman asuinalueensa asiantuntijoita ja tietävät parhaiten, miten alueen elinvoimaisuutta kehitetään. Uutta strategiaa tulevalle EU-rahoituskaudelle valmistellaan.
  • Rahoituksen jaosta päättää kehittämisyhdistyksen hallitus. Hallituksen jäsenet edustavat alueen kaikkia kuntia ja kolmikantaperiaatetta, jonka mukaan hallituksessa päättämässä ovat yhtä suurilla edustuksilla julkinen sektori, yhdistys/yrityssektori ja paikalliset asukkaat.

Lisätietoja, toiminnanjohtaja Kirsi Manninen, Kehittämisyhdistys Mansikka ry, 045 131 5077, kirsi.manninen(at)mansikkary.fi
« Takaisin
 
 
Sivukartta | Tulosta | Sivun alkuun
Sunprofile