Ajankohtaista

22.01.2015

Suomen 54 Leader-ryhmää on valittu - Pohjois-Savossa toimii kolme aktiivista maaseudun kehittäjää

Maa- ja metsätalousministeriö on tänään vahvistanut 54 Leader-ryhmää toteuttamaan Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa uudelle ohjelmakaudelle 2014–2020. 

Leader-toiminta on yleiseurooppalaista, ja se on pakollinen toimenpide myös Suomen maaseudun kehittämisessä. Sen minimirahoituksen tulee olla vähintään 5 % maaseutuohjelman EU-rahoituksesta.

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman 2014–2020 rahoitussuunnitelmassa Leader-ryhmille on varattu 300 miljoonaa euroa julkista rahoitusta. EU:n osuus on 42 %, valtion 38 % ja kuntien rahoitus 20 %. Kaikki kunnat ovat sitoutuneet Leader-ryhmien osarahoitukseen. Yksityisen rahoituksen tavoite on 35 % kokonaisrahoituksesta.

Pohjois-Savon Leader-ryhmien suunta-antava julkinen rahoituskehys on yhteensä 14,8 miljoonaa euroa jakaantuen Leader – ryhmien kesken Mansikka ry:n 3,6 milj. euroa, Kalakukko ry:n 5,95 milj. euroa ja Ylä-Savon Veturin 5,28 miljoonaa euroa. Maa- ja metsätalousministeriön valintakomitea haluaa painottaa Leader-työn vaikuttavuuden parantamista entisestään. Hyvä Leader-työn edistyminen, työn laadun parantaminen ja vaikuttavat tulokset alueella antavat Leader-ryhmille mahdollisuuden kehystarkastukseen kaksi kertaa ohjelmakauden aikana. Tähän on valtakunnallisesti varattu 26,6 miljoonaa euroa eli 8,9 % Leader-toimenpiteen rahoituskehyksestä.

Leader-rahoitusta päästään myöntämään sen jälkeen, kun kaikki toimeenpanoasetukset ja määräykset sekä sähköinen HYRRÄ -asiointipalvelu ovat valmiita. Hanke-ja yritystukien haku avautuu ministeriön alustavan arvion mukaan huhtikuussa. Rahoituspäätösten teko siirtynee syksyyn 2015.

Annamme mielellämme lisätietoja Leader-toiminnasta.


Julkaisija: Sanna Kauvosaari« Takaisin
 
 
Sivukartta | Tulosta | Sivun alkuun
Sunprofile