KotiKompostointi kokemuksia

KotiKomposti -kampanjaan haki mukaan yli 70 perhettä! Kompostointi ja biojätteen hyödyntäminen selvästi kiinnostaa. 

Kampanjaan valittiin mukaan kolme hieman erilaista kotitaloutta Mansikka ry:n alueelta. Kokeilun mahdollistaa Jätekukko Oy ja Keski-Savon Jätehuolto Llky lahjoittamalla lämpökompostorit perheille.

Jätekukko Oy:n ympäristökouluttaja kävi opastamassa yhden perheen kompostoinnin alkuun. Katso video YouTubessa:

 

 

Seuraavana esittelyssä kotitaloudet, kompostoreiden uudet kodit:

 

Suonenjoella Janeten perheen koti Kahvimyllylyllä

Janeten perheeseen kuuluu puoliso Jirin lisäksi neljä lasta; 16-vuotias Jasper, 14-vuotias Niklas, 9-vuotias Iiro ja 6-vuotias Santtu. Perheen, vuonna 2014 rakennettu omakotitalo, sijaitsee Suonenjoen keskustan tuntumassa taajama-alueella. Ekologisuutta mietittiin jo rakennusvaiheessa ja lämmitysmuodoksi valittiin maalämpö.

Suuressa perheessä jätettä ja kierrätettävää syntyy runsaasti. Perhe on tottunut kierrätykseen ja vaikka omassa pihapiirissä ei kierrätysastioita ole, ovat he vieneet kartongin, paperin, metallin, muovit ja lasijätteen Suonenjoen yleisiin kierrätyspisteisiin. Biojätteen erilliskeräystä perheen asuinalueella ei ole ja se on tähän asti päätynyt sekajätteen joukkoon.

Miksi lähditte kampanjaan mukaan ja mitä odotatte kokeilulta?

”Kompostin hankinta on pyörinyt mielessä useita vuosia, mutta sen hankinta on jäänyt syystä tai toisesta tekemättä. Erityisesti hankintaan liittyvät kustannukset sekä kompostointiin liittyvän työn määrä ovat mietityttäneet. Joten mukava päästä nyt perehtymään kompostointiin tämän hankkeen kautta ja saamaan myös neuvoa ammattilaiselta liittyen kompostoinnin saloihin. Toivon ja uskon, että kompostoinnista tulee meille uusi rutiini ja saamme tämän avulla kannettua korttamme kekoon biojätteiden määrän vähentämisessä. Ja pystymme tätä kautta toimimaan myös mallina lapsillemme vastuulliseen jätteiden käsittelyyn liittyen. ”

Janeten perheen kokemuksia voi seurata

Facebook: @mansikkary #kotikomposti
YouTube: Pohjois-Savo HighwaySavo

 

Leppävirralla Ninni perheineen ja Villa Lemmetynniemi

Leppävirralta kompostointikokeiluun lähti mukaan Ninnin perhe. Perheeseen kuuluu kaksi aikuista, Ninni ja Joonas, 3-vuotias tytär sekä koira Zeni. Perhe asuu äskettäin valmistuneessa omakotitalossa Sorsakoskella. Perheen kodissa on mietitty omavaraisuutta ja ympäristöä alusta lähtien: jätevesijärjestelmänä on imeytyskenttä, wc:n vedet menevät umpisäiliöihin, vesi tulee omasta porakaivosta sekä lämmityksenä toimii maalämpö. Tulevina vuosina suunnitteilla on myös aurinkopaneelit katolle sekä hyötykasveja puutarhaan.

Kuten monella haja-asutusalueella biojätteen keräystä Villa Lemmetynniemen alueella ei ole. Perhe kierrättää pahvin ja paperin, mutta tähän asti kaikki muu jäte on päätynyt sekajätteen joukkoon.

Miksi lähditte kampanjaan mukaan ja mitä odotatte kokeilulta?

”Kiinnostus kompostointiin tuli heti talon rakentamisen yhteydessä sillä omavaraisuus on nyt se juttu meille sekä pystymme loistavasti kompostoinnilla vähentämään kuluja osaltamme jätteenkäsittelyn osalta. Kompostoinnista on ollut käsityksenä se, että se on tarkkuutta ja osaamista vaativaa puuhaa, jotta homma saadaan toimimaan oikealla tavalla.

Odotamme kokeilulta paljon positiivisia kokemuksia kompostoinnin maailmasta ja siitä, että kuinka saamme hyödynnettyä kompostointia arjessamme parhaiten. Äärettömän kiinnostuneella ja innokkaalla asenteella lähdetään kohti kokeilua. Tämä on mahtava tilaisuus oppia olemaan ympäristöystävällinen. ”

 

Ninnin perheen kokemuksia kompostoinnista voi seurata

Facebook: @mansikkary #kotikomposti

Instagram: Villa_Lemmetynniemi

 

Varkaudessa Kaisun perheen maaseutukoti Karjalaiskylässä

Kaisun perheeseen kuuluu puoliso sekä 3- ja 5-vuotiaat tyttäret. Perhe asuu Varkauden Pussilanjoella Anttila nimisellä tilalla. Tilalla asustelee myös Kaisun eläinavusteiseen yritystoimintaan (Koivun Lumo Ky) kuuluvia elämiä: kanoja, kukkoja, kaneja, lampaita ja poneja.

Tila oli aikanaan sotien jälkeen annettu Karjalan evakoille ns. kylmänä tilana. Alueen muutkin tilat ovat aikanaan olleet näitä karjalan evakoille luovutettuja tiloja, siksi aluetta on kutsuttu "Karjalaiskyläksi" Varkaudessa. Perheen pihapiirissä on asuinrakennuksen lisäksi, vanha pihasauna ja eläimille remontoitu vanha navettarakennus. Puutarhassa kasvaa omenapuita ja marjapensaita sekä kasvatuslavoissa erilaisia kasviksia sekä pieni perunamaa.

Perhe on aikaisemmin kierrättänyt lähes kaiken muun jätteen, paitsi biojätteen; Jätehuoltoyhtiö hakee sekajätteen omasta pihasta pari kertaa kuukaudessa ja muu kierrätettävä jäte on viety kaupungin kierrätyspisteelle.

”Lapsuudessani meillä oli kotona komposti, johon laitoimme biojätteet ja sieltä saimme myös mullat kasvimaalle. Kompostointi oli mielestäni hyödyllistä ja mukavaa puuhaa. Olemme pitkään miettineet mieheni kanssa kompostin hankkimista ja tämä hanke antoi siihen nyt uutta intoa. Lapsemme ovat myös kiinnostuneita kaikesta luontoon ja kierrätykseen liittyvistä asioista ja haluaisin heille opettaa jätteiden lajittelun tärkeyttä sekä omavaraisuutta. Odotan kokeilulta, että saisimme pienennettyä entisestään sekajätteen määrää sekä, että olisimme omavaraisempia myös mullan suhteen, mitä saisimme kasvimaalle levittää.”

Kaisun perheen kokemuksia voi lukea osoitteesta:

https://koivunjuurella.blogspot.com/

 
 
Sivukartta | Tulosta | Sivun alkuun
Sunprofile