Kirkonkylät palvelukeskuksina -hanke on päättynyt.
Hankesuunnitelmassa tavoitteeksi asetettiin:
Hankkeen tavoitteet pääosin toteutuivat, kaikki eivät aivan ajatellulla tavalla. Hanke kirjoitettiin huomioiden silloin valmistelussa oleva maakunta- ja sote-uudistus, jonka toteutus keskeytyi keväällä 2019. Tavoite neljä toteutui osittain. Hankkeen kuluessa kirkastui, että ”seinät edellä” kehittäminen ei johda tuloksiin. Tuloksia saatiin parhaiten, kun kehittäminen käynnistettiin palveluista, toiminnasta ja asioista. Niiden kautta saatiin erityisesti vajaakäyttöisiin tiloihin uutta toimintaa. Kahdessa pilotissa tyhjiä tiloja on myös myyty. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen haasteisiin pystyttiin vastamaan vain vähäisessä määrin, haasteet ovat valtavat. Hankkeen aikana keskeiseksi tavoitteeksi kiteytyi kirkonkylien elinvoimaisuuden säilyttäminen ja kehittäminen.
Työskentelymetodi
Hankkeen alussa jokainen pilotti muodosti ydinryhmän (kumppanuuspöytä) ja valitsi kehitettävät teemat omista lähtökohdistaan. Osa teemoista oli valittu jo pilotiksi hakuvaiheessa. Ydinryhmissä oli mukana vaihtelevasti kunnan viranhaltijoita eri toimialoilta, luottamushenkilöitä, asukkaita, yhdistysten ja yritysten edustajia sekä seurakuntien ja muiden hankkeiden työntekijöitä. Ydinryhmätyön tueksi on toteutettu palvelupajoja, kyselyjä sekä hyödynnetty muita osallisuuden toimintamalleja. Koordinointivastuu toimenpiteistä on ollut kuntien työntekijöillä ja muut osallistujat ovat tuoneet työskentelyyn oman panoksensa. Työtä on tehty prosessimaisesti. Hankkeen työntekijät ovat toimineet ryhmien sihteereinä, fasilitoijina ja sparraajina ja kuljettaneet prosessia sekä tuoneet työhön ulkopuolista näkökulmaa, hyviä käytäntöjä muualta ja koonneet työskentelyssä tarvittavaa tietoa.
Hankkeen toteutuminen
Hankkeessa kehitettiin eri sektoreiden välistä kumppanuutta pilottien valitsemien teemojen pohjalta. Keskeisin työkalu on ollut kumppanuuspöytä toimintamalli. Hankkeessa on syntynyt osallisuuden uudenlaisia toimintamalleja ja kumppanuuspöytämenetelmää on jatkojalostettu. Keskeistä hankkeessa on ollut monikanavainen viestintä sekä laaja sidosryhmäyhteistyö. Hankkeen toimenpiteet toteutuivat lähes suunnitelmien mukaisesti. Hankesuunnitelmaan kirjoitetut toimenpiteet:
Toimenpiteistä 1 ja 2 toteutuivat suunnitelman mukaisesti. Keväällä 2019 maakunnan muille kunnille tarjottiin mahdollisuutta kutsua hankkeen työntekijät kertomaan hankkeen tuloksista, työmenetelmistä sekä mahdollisuutta pelata Kuntaliiton julkaisemaa osallisuuspeliä, joka hankittiin hankkeen käyttöön. Kutsun ottivat vastaan Pielavesi, Sonkajärvi, Suonenjoki, Joroinen, Siilinjärvi sekä Kuopion kaupungin hyte-tiimit. Lisäksi osallisuuspeliä pelattiin maakunnan osallisuustyöryhmässä ja esiteltiin Pohjois-Savon kuntien hyte-yhteyshenkilöille järjestetyssä koulutustilaisuudessa. Yhteistyö kansalaisopistojen kanssa ei toteutunut. Tiedon välittäminen tapahtui muutoin uutiskirjeen välityksellä, joka meni kaikkiin kuntiin ja sidosryhmille laajasti.
Seija Korhonen
projektipäällikkö
puh. 050 567 8728
seija.korhonen@mansikkary.fi
Facebook: @kirkonkylatpalvelukeskuksina