Hyvässä vauhdissa

1.2.2019

Niin vain on tämäkin vuosi pyörähtänyt käyntiin ja tammikuu on jo taputeltu. Toimintamme pilottien kanssa on jatkunut nyt vuoden verran ja on hyvässä vauhdissa. Tässä kohtaa on hyvä hiukan vilkaista edellisen vuoden puolelle mitä teimme.

Kahdeksassa pilotissa erilaisia kokouksia tai isommalle joukolle avoimia tapahtumia oli hankkeemme puitteissa viime vuoden aikana noin 90. Tämän lisäksi oli iso joukko muita tapaamisia ja tapahtumia, joihin osallistuimme. Näin hanketyöntekijän näkökulmasta voi todeta, että kilometrejä tuli nieltyä tuolla tien päällä. Mutta juuri se on vahvuutemme – mahdollisuus jalkautua tekemään työtä paikan päällä pilottiemme kanssa tai niiden eteen. Monet muista tapaamisistamme ovat olleet verkostoitumista toisten toimijoiden kanssa niin, että olemme voineet olla edistämässä kumppanuuksien syntymistä pilottiemme tarpeisiin. Tehtävämme kumppanuuskehittäjinä on solmia langanpäitä yhteen. 

Mitä saimme aikaan?

Entä mitä tuloksia on nähtävissä tähän mennessä? Kunnissa on tultu lähemmäs asukkaita ja toimijoita. On haluttu aidosti kuunnella, mitä tarvitaan. Parhaimmillaan tämä on johtanut toimiin niin, että toiveiden mukaisia asioita on voitu varata kunnissa tämän vuoden talousarvioon. Näin on tapahtunut esimerkiksi Rautavaaralla, jossa kirjaston kehittämiseksi tuli paljon palautetta asukasillassa. Kirjaston toiminta on monipuolistumassa ja aukioloajat laajenemassa.

Uusia kumppanuuksia on solmittu ja entisiä vahvistettu. Tämä mahdollistaa uusien ja parempien palveluiden syntymistä, kun voimavaroja yhdistetään. Tästä hyvänä esimerkkinä Karttulassa aloitettu kumppanuuspöytätyöskentely ikäihmisten palveluiden ja hyvinvoinnin kehittämisessä. 

Vertaisoppimiseen ja ajatusten vaihtoon olemme halunneet panostaa. Omin silmin nähdyt ja omin korvin kuullut esimerkit innostavat. Syksyllä teimme opintomatkan Vuolenkoskelle ja pienempiä opintoretkiä on tehty ja tullaan tekemään oman maakunnan sisällä. Meidän seurantaryhmässä pilottien edustajat saavat kertoa kokemuksiaan ja oppia toisiltaan.

Mitä on tulossa?

Työskentely pilottien kanssa jatkuu. Prosessit etenevät joko kohti alkuperäisiä tavoitteita tai jossakin on suuntaa jouduttu muuttamaan. 

Marraskuussa saavutettu voitto valtakunnallisella maaseudun palveluiden innovaatioleirillä on tuottanut konseptin, jonka kehittelyä on jatkettu eteenpäin. Mukana kehittämisryhmässä on useita valtakunnallisia toimijoita. Tavoitteena on yhteisöllisen liikekeskuksen  pilotointi – mielellään Pohjois-Savossa. Järjestämme helmikuussa kuntien elinkeinojen kehittämisestä vastaaville aiheesta keskustelutilaisuuden, johon kutsut on lähetetty.

Tänä keväänä teemme laajemman kuntakierroksen. Jalkaudumme myös niihin kuntiin, joissa emme pilotoi, kertomaan KKP-osallisuusmallista ja peluuttamaan Osallisuuspeliä, joka mahdollistaa keskustelun osallisuuden mahdollisuuksista ja sen toteuttamisesta. Lähetämme tästä viestiä kuntiin helmikuun aikana.

 

 

 
 
Sivukartta | Tulosta | Sivun alkuun
Sunprofile