Kadonneiden palvelujen paluu mahdollistuu maaseudulle

22.2.2019:

Yhtään kättä ei noussut, kun MTK:n elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola kysyi, kuka on tyytyväinen maaseudun palveluiden nykytilaan. Kysymys esitettiin kuntien johtajille ja elinkeinojen kehittäjille. – Jotain tarvitsee tehdä; jos ei ole palveluita, ei ole kohta muutakaan, Mäki-Hakola haastoi yleisöään. Tilaisuus oli Suonenjoella viime viikolla järjestetty Maaseutupalveluiden uusi konsepti -keskustelutilaisuus.

Sinänsä Suomen tulevaisuus näyttää hyvältä, lohdutti Mäki-Hakola yleisöään. Mahdollisuuksia ei ole pelkästään isoissa kaupungeissa. Matkailun kasvunäkymät ovat nyt hurjia. Hiljaisuus, turvallisuus ja puhtaus ovat nyt nosteessa. Suomalainen ruoka on puhdasta ja lähes antibioottivapaata – toisin kuin vaikkapa Keski-Euroopassa. Ruoan verkkokauppa on kehittymässä. Metsäteollisuudella menee hyvin ja puut kasvavat ympäri Suomea. 

Vanhat mallit eivät enää toimi, ovatko koskaan toimineetkaan? Pitkään on alistuttu siihen, että palvelut ovat menneet huonompaan suuntaan. Nyt maaseudulle tarvitaan uudenlaisia ratkaisuja, jotka palvelevat asukkaita ja matkailijoita. Tarvitaan arjen peruspalveluita. Nyt ne on mahdollista tuottaa uudella tavalla ja tuoda ne takaisin saman katon alle, yhteisiä resursseja hyödyntäen.

Innovaatioleiriltä idea, nyt etsitään kuntaa pilotiksi

Loppusyksystä 2018 järjestettiin Porvoossa valtakunnallinen maaseudun palveluiden innovaatioleiri, jossa kilpailtiin joukkueittain ja työskentelyn arvioinnissa painotettiin kannattavaa liiketoimintaa sekä digitaalisia palveluita. Voiton vei idea yhteisöllisestä liikekeskuksesta. – Konsepti on nyt siinä vaiheessa, että sen kanssa tulee päästä nopeasti liikkeelle. Rahoitusta ja apua pilotointiin on saatavissa ja tulevaisuudessa tavoitteena on monipalveluketju, innovaatioleirin tuomariston puheenjohtajana toiminut Mäki-Hakola kertoi. 

Voittoisassa joukkueessa oli jäseniä Pohjois-Savosta, jotka ovat aktiivisesti lähteneet edistämään asiaa ja siksi konseptia tarjotaan nyt ensimmäiseksi Pohjois-Savoon. Jos kehittämiseen ei tartuta täällä, niin sitten se menee jollekin muulle alueelle. Kiinnostusta on ollut jo mm. Pohjanmaan suunnalla. Mukaan kehitystyöhön on lupautunut valtakunnallisia toimijoita. Elisa, SmartPost, KyytiGroup ja GoreOrient ovat mukana ja keskusteluja on käyty mm. yksityisen lääkäriketjun ja polttoainejakeluyhtiön kanssa. Pohjois-Savon digijohtaja Toni Auvinen on myös lupautunut kehittämisryhmään mukaan.

Nyt mukaan tarvitaan paikalliset toimijat, sillä malli rakentuu aina paikallisista lähtökohdista ja vasta niiden pohjalta voidaan laatia tarkempaa kannattavuuslaskelmaa. Haku piloteiksi on avattu ja asiasta on viestitty pohjoissavolaisiin kuntiin.

Palveluita uudella tavalla ajateltuna

Konsepti sai työnimekseen KOKKO. Nimi tulee, kun mietittiin savolaisittain ”kokkoonjuoksijaa”, käytännön toimien eteenpäin viejää. Konsepti perustuu yhteisön jäsenten yhdessä tekemiseen, joten nimi on myös kuvaava, jos ajatellaan kokkoa johon kyläläiset kantavat poltettavaa ja näin saadaan aikaiseksi yhdessä isompi roihu.

KOKKO -keskuksen kautta mahdollistuu maaseudulta kadonneiden palveluiden paluu. Vanhalla tavalla tuotettuna usein palveluiden tarjoaminen on käynyt kustannusten kannalta mahdottomaksi. Tässä mallissa yhden katon alta löytyvät julkishallinnon, yksityisten yritysten sekä yhteisön yleishyödyllisten toimijoiden palvelut ja toiminta. Tiloja hallinnoi paikallisesti johdettu osuuskunta, jonka jäseninä ovat paikalliset yritykset, kunta, asukkaat ja vapaa-ajan asukkaat.

Palvelut tuotetaan ihmisvetoisten ja digitaalisten palveluiden yhdistelminä. Tuotteiden myynnissä hyödynnetään automaattikaupan mahdollisuuksia, jolloin palveluja voi olla tarjolla joka päivä kaikkina vuorokaudenaikoina.

Keskustelutilaisuuden järjestivät Kirkonkylät palvelukeskuksina sekä FutureSavo -hankkeet yhdessä MTK:n ja Rivender Oy:n kanssa.

Lue lisää: Kokko pähkinäkuoressa

Lisätietoja:

Kuntien piloteiksi hakeutuminen: Ville Keränen, 040 6824 620, ville.keranen@savogrow.fi
Automaattikauppa: Sami Lindstedt, 045 854 9099, sami.lindstedt@rivender.com
Kokko-konsepti: Seija Korhonen, 050 567 8728, seija.korhonen@mansikkary.fi tai Tuula Palojärvi, 050 511 8490, tuula.palojarvi@mansikkary.fi

 

 
 
Sivukartta | Tulosta | Sivun alkuun
Sunprofile