Liikkuvista palveluista helpotusta erikoistavarakaupan tuotteiden ja palveluiden tarpeisiin

Pienten paikkakuntien ja maaseudun tarjonta erikoistavaroiden ja palveluiden osalta on kaventunut ja tuntuu kaventuvan kiihtyvään tahtiin sitä mukaa, kun yrittäjät lopettavat. Eläkkeelle jäävien yrittäjien toiminta ei useinkaan jatku, eikä uusia liikkeitä synny. 

Verkosta ostaminen lisääntyy, mutta kaikki eivät tätä ostomuotoa omakseen tunne tai osaa käyttää. Liikkuvat palvelut nostavat päätään ja tuovat helpotusta erityisesti ikäihmisille, joille kulkeminen on hankalaa.

Vaatteita senioreille


Iisalmelainen Ulla Tikkanen aloitti liikkuvan vaatekaupan Senior Shopin yrittäjänä maaliskuun alussa. Kyseessä on vaatekauppa, joka tulee asiakkaan luo. Ulla pakkaa vaaterekit autoonsa, ajaa paikan päälle ja tarjoaa asut alusvaatteista päällysvaatteisiin. Kohteena ovat pääosin palvelutalot ja niiden asiakkaat, mutta välillä myös pop-up päivät muissa kohteissa. 

Senior Shop on Ruotsista Suomeen rantautunut franchising-ketju, jolla on omat myyjänsä eri alueilla. Ullan aluetta ovat Savo, Kainuu ja Pohjois-Karjala. Pitempien matkojen taakse lähdettäessä reissussa vierähtää useampi päivä. Aivan uusi ei tämäkään palvelu täällä Pohjois-Savossa ole, sillä Ulla osti liiketoiminnan edelliseltä yrittäjältä, joka ehti pyörittää sitä viisi vuotta. 

Haastattelua tehdessä Ullalla oli takanaan ensimmäinen kauppapäivä Lapinlahdella. Asiakkaat ja omaiset ottivat uuden yrittäjän kiitollisina vastaan.  - Ihan parasta tässä on, kun voi tuoda näin elinvoimaa pienille paikoille ja helpottaa niiden ihmisten tilannetta, joiden on vaikea päästä ostoksille, hehkuttaa Ulla.

Hiukset siisteiksi omassa kodissa

Lapinlahtelainen Sari Eskelinen perusti oman liikkuvan parturinsa viime helmikuussa. Ensimmäinen vuosi meni pyörien päällä niin, että entiseen ambulanssiin oli rakennettu autossa toimiva parturi, jossa asiakkaiden hiukset käsiteltiin. Auton kanssa tuli kuitenkin toistuvia ongelmia ja helmikuun paukkupakkaset olivat viimeinen niitti. Moottori leikkasi kiinni eikä pienillä remonteilla enää selvitä. Pienen yrittäjän budjetille tämä kävi liian raskaaksi.

Palvelu kuitenkin jatkuu. Nyt Sari pakkaa tarvikkeet pienempään autoon ja hurauttaa asiakkaiden luokse. Toiminta-alue on kotikulmia laajempi. Lapinlahdella matkat voivat ulottua Varpaisjärvelle ja siellä myös pienempiin kyliin ja haastattelua tehdessä oli tullut pyyntö tulla Sonkajärvelle hoivakotiin.

Ikäihmisten lisäksi palvelun ovat ottaneet vastaan ilolla myös maaseudun lapsiperheet. - On kaikkien hermoja säästävää, kun lapsikatraan hiukset voidaan leikkauttaa ilman, että täytyy lähteä asiakseen sen vuoksi kauemmas, Sari kertoo. - Lapsetkin viihtyvät, kun omaa vuoroaan odottaessa voi leikkiä kotona, hän jatkaa.

Hankinnassa on liikuteltava pesupaikka ja sen myötä palvelu on laajenemassa myös kampaamopuolen käsittelyihin.

Palvelupäivillä monta asiaa saman katon alla

Kylät Sydämellä hankkeen myötä Ylä-Savossa on järjestetty palvelupäiviä kyläntaloilla. Päivien aikana palveluita on ollut tarjoamassa hieroja, jalkahoitaja, parturi-kampaaja ja kosmetologi.

Paikalliset yrittäjät ja tuottajat ovat myös myyneet tuotteitaan, kuten leivonnaisia, tilan tuotteita ja trikoovaatteita. – Monet yrittäjät ovat ottaneet mahdollisuuden mielellään vastaan ja tulleet uudestaankin, kertoo hanketyöntekijä Satu Peltonen. Palvelut toimivat ennakkoajanvarauksella, joka tehdään yrittäjälle itselleen. – Jotta yrittäjä tulee paikalle, on oltava tietty määrä ennakkovarauksia, valottaa Satu. – Tosin on joskus käynyt niinkin, että yrittäjä on tullut paikalle, vaikka varauksia olisi ennakkoon tehty vähemmänkin, mutta paikan päältä on sitten löytynyt asiakkaita myös vapaille ajoille, hän jatkaa. Asiakkaat ovat ottaneet palvelut vastaan hyvin ja sama asiakas saattaa varata aikoja samalle päivälle useampaan palveluun.

 

 

 
 
Sivukartta | Tulosta | Sivun alkuun
Sunprofile