Manttu-illassa ruodittiin asukkaiden palvelutarpeita ja pohdittiin kivilinnan kohtaloa

Kangaslammilla järjestettiin marraskuun puolivälissä Manttu-ilta, johon oli kokoontunut lähes sata osallistujaa, jotka edustuvat mm. kyläläisiä, yhdistyksiä sekä Varkauden kaupungin luottamushenkilöitä ja viranhaltijoita.

Jalkautuva asukaskysely sai ihmiset vastaamaan

Illan aikana julkistettiin Kangaslammilla kesällä tehdyn jalkautuvan asukaskyselyn tulokset. Asukaskyselyn toteuttivat yhteistyössä Kirkonkylät palvelukeskuksina -hanke ja Varkauden kaupunki. Savon ammattiopiston liiketalouden opiskelijat tekivät vastauksista koosteen. Kaupungin toimesta kysely jaettiin Kangaslammin alueen kaikkiin talouksiin (739). Vastauksia saatiin 263. Merkittävän panoksen kyselyn onnistumiselle toi se, että Kangaslammilla toimivien yhdistysten aktiivit jalkautuivat alueen koteihin keräämään kyselyn vastauksia. Monessa kodissa heitä oli jo odotettu. Kyselyyn oli mahdollista vastata myös sähköisesti. 

- Kyselyyn saatiin jalkautumalla vastauksia huomattavasti enemmän, kuin perinteisillä kysely-/tutkimusmenetelmillä. Jos taloudessa asuu keskimäärin kaksi henkilöä, on vastausprosentti tällä tavalla toteutettuna yli 70, iloitsee Kirkonkylät palvelukeskuksina -hankkeen projektipäällikkö Seija Korhonen.  Jalkautuvan asukaskyselyn tavoitteena oli kohdata asukkaat ja kuulla heidän ajatuksiaan kasvotusten.  - Palaute jalkautumisesta oli postiviivista ja selvästi kohtaamiselle oli tarvetta. Asukkaat olivat ilahtuneita, kun aivan elollinen ihminen jalkautui heille, hymyilee Korhonen.

Parikymmentä vapaaehtoista jalkautui ennalta jaetuille alueille koteihin.

Tieto löytyy perinteisistä lähteistä

Kysyttäessä, mistä asukkaat saavat tietoa Kangaslammen asioista, jyllää vastauksissa varsin perinteiset kanavat. 30 % ilmoittaa tiedon lähteeksi sanomalehdet ja toiseksi suurimpana on puskaradio eli naapurit 20 %. Seuraavaksi tärkeimpiä ovat yhteispalvelupiste (17 %) ja ilmoitustaulut (16 %). Sähköiset kanavat ovat vielä yllättävän pienellä osuudella. Kaupungin verkkosivuilta tietoa kertoo saavansa 9 % ja kylien verkkosivuilta 7 %. Varkaus.fi -verkkosivua vastaajista tunnustaa seuraavansa ainoastaan neljännes.

Kyytiä kaivataan

Puuttuvista palveluista, joita vastaajat kaipaavat viikoittain, suurimpana ovat terveyspalvelut (23 %). Ravintola-palveluita toivoisi 20 % ja kyytiä tarvitsisi 16 % vastaajista. Asioita jää hoitamatta tai harrastuksissa käymättä kyydin puutteen vuoksi 21 %:lla vastaajista. 

Ylivoimaisesti eniten kuljetaan omalla autolla, jota käyttää 73 % vastaajista. Taksia käyttää 10 %. Näiden lisäksi kuljetaan kimppakyydein, koulukyydissä tai palilla. 4 % vastaajista kertoo, että kyytiä ei ole.

Monenlaisia harrastuksia olisi vastaajien mielessä, joiden osalta kyydin puute estää mukaan pääsyn. Ratkaisuna tälle hahmotteli Kirkonkylät palvelukeskuksina -hankkeen Kangaslammin ydinryhmän puheenjohtaja  Olli-Pekka Kähkönen sovellusta, joka voisi olla eräänlainen harrastuskyytien tinder. Erilaisia kimppakyytisovelluksia on olemassa, mutta tiedossa ei ollut sellaista, joka olisi erikoistunut nimenomaan harrastekyytien kohtauttamiseen.

Jalkautuvan asukaskyselyn kooste luettavissa täällä

Aineisto jatkotyöstöön

Kangaslammin Kirkonkylät palvelukeskuksina -hankkeen ydinryhmän seuraava tehtävä on pureutua tuloksiin tarkemmin. Vastausten osalta tullaan tekemään vielä ristiintaulukointia ja analysoimaan niitä perusteellisemmin. Sen jälkeen mietitään, millaisia ratkaisuja palveluaukkojen tilkitsemiseksi olisi mahdollista tehdä.

Mantun kohtalon nytkähdettävä pian eteen päin

Manttu eli Manttaalisäätiön talo on 1920-luvulla valmistunut kivilinna, joka on ollut käytännössä tyhjillään jo 1990-luvun puolivälistä. Rakennuksen omistaa nykyään Varkauden kaupunki, jolle se on päätynyt kuntaliitoksen yhteydessä, kun Kangaslammin kunta liittyi Varkauteen. 

Tapahtumassa päästiin opastetulle kierrokselle ainutlaatuisissa tiloissa ja kuultiin talon historiasta. Illan aikana järjestettiin paneelikeskustelu, jonka tuloksena päästiin lopputulemaan, että Mantun kohtalon on nytkähdettävä eteenpäin nopealla aikataululla. 

Rakennus on suojelukohde, jolle parasta suojelua olisi se, että sille löytyy käyttöä ja taho, joka pitää siitä huolta. Manttu on kaupungin myytävien kohteiden listalla. Monessa puheenvuorossa hyvänä ratkaisuna nähtiin se, että kaupunki alkaa edistää myyntiä aktiivisesti, mutta yhteistyössä Kangaslammin kyläyhdistyksen kanssa siten, että kyläläisille turvataan Mantun käyttö jatkossakin. 

Teksti: Tuula Palojärvi
Kuvat: Seija Korhonen, Olli-Pekka Kähkönen ja Tuula Palojärvi

 

 
 
Sivukartta | Tulosta | Sivun alkuun
Sunprofile