Piloteissa painetaan kaasua

29.3.2019:

Kirkonkylät palvelukeskuksena piloteissa painetaan kehittämiskaasua nyt täysillä. Toista vuotta kestänyt toiminta on vauhdissa. Yllä olevan kuvan vuosi sitten palvelumuotoilukoulutuksessa tehty fläppi löytyi toimiston siivouspäivänä.Tyytyväisin mielin saatoimme huomata, että juuri alkuvaiheessa tekemämme suunnitelman mukaan olemme edenneet. Koska kehittäminen tapahtuu pilottikirkonkylien ja -kuntien lähtökohdista, ovat toimenpiteet hyvinkin erilaisia. Yksi yhteinen tekijä on kuitenkin enemmän kuin puolessa piloteistamme: Hankkeita on joko suunnitteilla tai vireillä. Näin voi todeta, että yhdessä tekemämme kehittämistyö on poikimassa paikallisesti jatkoa useissa kunnissa.

Markkinointityökalut uuteen kuosiin

Sukevalla toteutetaan kevään ja tulevan kesän aikana usean toimenpiteen kokonaisuus, jossa asiat nivoutuvat toisiinsa. Nettisivut uudistetaan kokonaan ja niihin tulee tiiviisti linkitys Pohjois-Savon Mobiilireitit -sovellukseen, jonne luodaan Sukevan Pakoraitti. Lisäksi käytännössä kylällä kehitetään samaan aikaan ulkoilu- ja liikuntapaikkoja. Kokonaisuus pitää sisällään asioita, jotka palvelevat niin nykyisiä paikallisia asukkaita kuin Sukevasta asuinpaikkana kiinnostuneita sekä matkailijoita. 

Tori eläväksi

Varpaisjärvellä on työstetty talven mittaan tilakysymyksiä entisen kunnanviraston sekä vanhan kunnantuvan osalta. Heinäkuuksi on suunnitteilla tori-iltoja perjantaisin, jossa myynnissä tuottajien tuotteita sekä yhdistysten järjestämää ohjelmaa ja mukavaa yhdessä oloa. 

Mantun uusi tulevaisuus

Kangaslammin iso haaste – Manttu – on vihdoinkin nytkähtämässä myönteisesti eteenpäin. Kivilinnan kohtaloa on puitu jo viimeiset kymmenkunta vuotta. Nyt vireillä on hankehaku elinkeinojen kehittämishankkeeseen.

Asiointipisteen palvelut vahvistuvat

Vesannolla on työn alla tilaohjelma, joka on menossa kunnan päätöksentekoon toukokuun kunnanhallitukseen ja sieltä edelleen -valtuustoon kesäkuussa. Valokuvakilpailu on avoinna 1.4. – 20.6. välisenä aikana ja kuvia tullaan hyödyntämään kunnan viestinnässä ja markkinoinnissa. Kunnan asiointipiste aloittaa toimintansa Kelan palvelupisteen tiloissa huhtikuun alussa. Kela-asioiden lisäksi asiointipisteessä toimii kunnan asiakaspalvelu. Siellä on sähköiseen asiointiin yleisöpäätteitä ja neuvontaa niiden käyttöön. Jatkossa pisteessä voi olla myös tuotemyyntiä. Suunnitteilla on myös kehittämisseinä kuntalaisten ideoinnille. Yhtenä asiointipisteen kehittämisen mallina on ollut toinen pilottimme Sukeva.

Oppia hakemassa

Rautavaaralta tehtiin opintoretki Vieremälle helmikuussa. Ohjelmassa oli tutustumista kirjastoon - erityisesti omatoimikirjastoon - tapahtumien vuosikelloon sekä infonäyttöihin. Tämän lisäksi tuli käsiteltyä monipuolisesti monia muita kunnan käytäntöjä. Kuntien työntekijät tapaavat toisiaan erilaisissa yhteyksissä, mutta harvoin on mahdollisuus käydä keskustelua näin käytännön tasolla. Monia mahdollisia tulevan yhteistyön aihioita nousikin esiin päivän mittaan. Päivän antia on voitu hyödyntää Rautavaaran oman kehittämishankkeen suunnittelussa.

Kumppanuuspöydässä puhalletaan yhteen hiileen

Karttulassa kumppanuuspöytä on kokoontunut tähän mennessä kolme kertaa pohtimaan ikäihmisten hyvinvointia ja toiminnan kehittämistä. Siellä on sovittu mm. vapaaehtoistoimijoiden koulutuksen järjestämisestä ja toiminta- ja palvelukalenterin kokoamisen sekä siihen liittyvän viestinnän hankkeistamisesta. Kumppanuuspöydässä on mukana useita Kuopion kaupungin viranhaltijoita eri toimialoilta sekä seurakuntien, yhdistysten, yritysten ja kehittämishankkeiden edustajia. Kumppanuuspöytä halutaan Karttulassa pysyväksi toiminnaksi hankkeemme jälkeen.

Hyödyt irti hankkeista

Muuruvedellä toimijat ovat aktiivisia hankkeisiin päin ja näin mukana monessa. Alkuvuoden aikana on järjestetty kaksi paikallisten toimijoiden ja hankkeiden yhteistapaamista. Näiden myötä on päätetty järjestää yhdessä kaksipäiväinen markkinatapahtuma syyskuussa. Muuruvedestä lisää täällä

Kumppanuuksia ja osuuskunta-ajatuksia

Vehmersalmella on istahdettu kumppanuuspöytään asukastuvan toiminnan kehittämisen tiimoilta. Mukana pöydässä oli yhdistyksiä, Pitäjäraadin edustajia, harrastustoiminnan vetäjiä sekä Kuopion kaupungin viranhaltijoita. Helmikuussa pidettiin kaksi infoa teemalla Osuuskunta työllistäjänä. Nyt pohditaan mahdollista jatkoa osuuskuntatoiminnan kehittämisen osalta.

Pilottien sivuille pääset täältä

 

 
 
Sivukartta | Tulosta | Sivun alkuun
Sunprofile