Kausirokotukset palvelupäivän vetonaula

Turhaan ei ollut terveydenhoitaja-kätilö Ansu Falck pakannut laukkujaan tullessaan pitämään rokotusvastaanottoa Sukevan palvelupäivään 5.11.2018. Pitkälti toista sataa osallistujaa otti influenssarokotuksen neljä tuntia kestäneen tapahtuman aikana. – Tästä hyötyvät kaikki, tämä parantaa rokotuskattavuutta, Falck totesi.

– Osa olisi tullut Sonkajärvelle, mutta osa ei olisi varmastikaan lähtenyt sieltä rokotusta hakemaan, hän jatkoi. Falck kertoi, että jonoa oli ajoittain puolesta tunnista tuntiin, mutta kukaan ei valittanut. Ihmiset kiittelivät, kun  rokotukset oli järjestetty palvelupäivän yhteyteen.

Vieremän, Kiuruveden ja Sonkajärven alueella palvelupäiviä on järjestetty puolentoista vuoden aikana tähän mennessä lähes 30, kertoi hanketyöntekijä Satu Peltonen Kylät Sydämellä -hankkeesta.

- Teemme tiiviisti hankkeiden välistä yhteistyötä täällä Sukevalla, kertoi projektipäällikkö Seija Korhonen Kirkonkylät palvelukeskuksina -hankkeesta.

Nyt järjestetty Sukevan toinen palvelupäivä oli menestys. Toukokuussa harjoiteltiin hieman pienimuotoisemmin ja tämä toinen päivä järjestettiin laajempana. Yleensä päivissä on ollut osallistujia kymmenestä sataan ja tällä kertaa osallistujia oli reippaasti toista sataa. Kylät Sydämellä hanke loppuu alkuvuodesta 2019, mutta ainakin osa kylistä, joissa palvelupäiviä on pidetty toistuvasti, aikoo jatkaa niiden järjestämistä kyläyhdistysten voimin.

Hyvinvointipalveluita, ostettavaa ja neuvontaa

Tarjolla oli hierojan ja jalkahoitajan palvelut ennakkoajanvarauksella.


Jalkahoitaja Tanja Huusko-Kainulaisella oli tällä kertaa asiakkaana sonkajärveläinen Kirsti Tervo. – Olen ollut useita kertoja mukana palvelupäivissä eri puolilla, kertoi Huusko-Kainulainen. – Joskus päivän tarjolla olevat ajat ovat täynnä, tänään oli vain tämä yksi varaus, hän toteaa. – Kannattaa kuitenkin olla mukana, sillä tällä tavalla yrittäjä saa näkyvyyttä ja se tuo asiakkaita jatkossakin.

Senja Huusko Ompelimo Hitstikistä myi palvelupäivässä valmistamiaan vaatteita. – Olen ollut mukana näissä palvelupäivissä jonkin verran, kertoi koirakoskelainen yrittäjä.

– Valmistan yrityksessäni pääasiassa Ponsselle istuin- ja muita suojia ja tämä vaatteiden ompelu on enemmän sivutoimista varsinaisen päivätyön lisäksi, Huusko kertoo.

Maarit Knuutinen oli tullut paikalle sisustus- ja lahjatavaroiden valikoiman kanssa. Kiuruvetinen parturi-kampaamo & Sistustus- ja lahjatavarapuoti Mintsan yrittäjä totesi, että oli toimiva konsepti tuoda näitä tuotteita myyntiin.

Tämä on nyt neljäs kerta, kun olen mukana palvelupäivissä. – Olen tyytyväinen, kiinnostusta on riittänyt ja esillä olo on tärkeää, toteaa Knuutinen.

Senior Shopin osastolla riitti vilskettä. Ulla Tikkanen aloitti yrittäjänä alkuvuodesta Savo-Karjalan ja Kainuun alueella liikkuvassa vaatekaupassa. 


Vaikka yrittäjän taival ei vielä kovin pitkä olekaan, on Tikkanen jo ehtinyt palvelupäivä-konkariksi. Hän on ollut mukana useissa palvelupäivissä Ylä-Savon alueella huhtikuusta alkaen. Nyt yhteistyö on käynnistynyt Pohjois-Savon Kylät ry:n Ikäihmiset kiinni lähiyhteisöön -hankkeen kanssa ja tämän myötä palvelupäiviä tulee olemaan laajemmallakin alueella, mm. Leppävirta on Tikkaselle uusi aluevaltaus.

Sonkajärven apteekin pisteellä tuote-esittelyjä ja maistiaisia tarjoili proviisori Maria-Pauliina Korhonen. Apteekki palvelee Sukevalla maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Muina päivinä puhelut kääntyvät Sonkajärvelle ja silloin voi tehdä tilauksia toimitettavaksi Sukevalle aukiolopäiväksi.


Digineuvontaa tarjoili Laura Ahonen Ylä-Savon Veturin DigitYS -hankeesta. Tietojen siirtäminen puhelimesta toiseen, tietoturva-asiat ja salasanat ovat mm. niitä asioita, joihin ihmiset tarvitsevat apua ja neuvoja. – Tarvetta digituelle on, eikä pelkästään ikäihmisillä, kertoo Ahonen.

SPR:n Terveyspisteellä verenpainettaan mittauttanut Helena Jokinen kertoi, että tärkein syy tulla paikalle oli rokotus. – Olen kyllä kiertänyt täällä muutenkin ja jotakin on tarttunut mukaankin, hän kertoi.

Sekä Jokinen että SPR:n pisteellä työskennellyt Marjaliisa Eskelinen ovat Sukevan yhtenäiskoulun kasvatteja. Koulu toimi aikanaan juuri siinä rakennuksessa, jossa palvelupäivä järjestettiin. Koulua ei enää ole, mutta rakennus on nykyisin monipuolisen toiminnan mahdollistava Kyläkeskus.

Myös keittiössä riitti vilskettä. Lohikeittoa tarjoilivat LC Sukevan ja Eläkeliiton Sukevan yhdistyksen emännät ja keittoa oli mahdollista ostaa myös mukaan.


Tapahtumassa oli tarjolla myös hyvinvointituotteita ja kosmetiikkaa. Sonkajärven Kunnanlääkärit esittelivät toimintaansa samoin kuin Maaseudun turvaverkko -hanke.


Palvelupäiviä koko maakuntaan

Ikäihmiset lähiyhteisöön -hanke on käynnistynyt tänä syksynä. Sen myötä palvelupäiviä tullaan järjestämään koko Pohjois-Savon alueella. Toistuvasti päiviä järjestetään mukaan valituissa pilottikylissä, joita ovat Haluna, Kotalahti, Kosula, Muuruvesi ja Sorsakoski. Näiden lisäksi ensi vuonna alkavat pop-up palvelupäivät, eli kertaluonteisesti järjestetyt päivät muilla kylillä. Näiden osalta haku käynnistetään, kunhan mukaan valittavien kylien kriteerit on määritelty tarkemmin.

– Nyt hankkeen alussa meillä on käynnissä verkostoituminen ja etsimme kumppaneita toimintaan, kertoivat projektipäällikkö Satu Iljo ja kyläpalveluohjaaja Eeva Hyytinen.

Sukevan palvelupäivän järjestivät yhteistyössä Sukevan aluelautakunta, Kylät Sydämellä- ja Kirkonkylät palvelukeskuksina -hankkeet.

 

Teksti ja kuvat: Tuula Palojärvi

 

 

 
 
Sivukartta | Tulosta | Sivun alkuun
Sunprofile