Sukeva

Ydinryhmän asettamat tavoitteet Sukevan kehittämiseen olivat asukasluvun ja nykyisen palvelutason säilyttäminen ja palvelujen kehittäminen. Kehittämisen kärjeksi ja tavoitteiden saavuttamisen yhdeksi työkaluksi sukevalaiset nostivat viestinnän kehittämisen. Palvelupajassa esiin nousseet kehittämisasiat Sukevan aluelautakunta sekä toimijat toteuttivat itsenäisesti pilottityön ohessa.

Kylät sydämellä -hanke järjesti paikallisten kumppaneiden ja Kirkonkylät palvelukeskuksina hankkeen kanssa vuoden 2018 aikana kaksi, pääasiassa ikäihmisille suunnattua hyvinvointi- ja palvelupäivää. Päivien sisällön tuottajina olivat yhdistykset, yritykset, kunta ja sidosryhmät. Toisen palvelupäivän yhteydessä ikäihmiset saattoivat ottaa kausirokotuksen Ylä-Savon soten pisteessä. Paikalla olleet sairaanhoitajat olivat tyytyväisiä, näin saatiin lisättyä Sukevalla rokotuskattavuutta merkittävästi. Lounas- ja kahvitarjoiluista vastasivat paikalliset yhdistykset.

Vuoden 2018 loppu puolella kohdattiin takaisku: pankkiautomaatti vietiin pois niin nopealla aikataululla, ettei siihen ehditty reagoida. Automaatin poistuminen näkyi välittömästi mm. yritysten liikevaihdossa, erityisesti päivittäistavarakaupan. Hankkeen toimesta selviteltiin automaatin takaisin saamiseen liittyviä asioita mm. konsultoimalla vastaavassa tilanteessa olleita paikkakuntia ja etsimällä tietoa ratkaisuista muualla. Sonkajärven kunta ja Sukevan aluelautakunta kävivät neuvotteluja ja pyysivät tarjouksia automaatin takaisin saamiseksi. Kylälle saatiin kesällä 2019 jälleen pankkiautomaatti. Sonkajärven kunta tukee pankkiautomaatin toimintaa. Uusi automaatti on Nosto-automaatti ja se on sijoitettu Neste Linnanportin ulkoseinään.

Vuoden 2019 kevät ja kesä menivät tiiviisti Sukevan Pakoraittia ja Sukevan verkkosivuja työstäessä ja kaikilta osin valmista oli elokuun lopussa. Syyskuun alkupuolella vietettiin Pakoraitin avajaisia. Sukevan Pakoraitti on osana Pohjois-Savon Mobiilireitit -sovellusta, joka on ladattavissa älypuhelimiin maksutta sovelluskaupoista. Kehittämistyöhön liittyvää ulkopuolista asiantuntijapalvelua hankittiin osin Sukevan aluelautakunnan varoilla ja osin Kirkonkylät palvelukeskuksina -hankkeen rahoituksen turvin. Ulkoilu- ja liikuntapaikkoja on kehitetty Ylä-Savon Veturin LuoVi -hankkeesta saadulla avustuksella. Käytännössä kokonaisuutta rakennettiin näin paikallisella talkootyöllä ja Sukevan aluelautakunnan varoilla sekä kahdella erillisellä hankkeella, jotka nivottiin yhteen suurempaan kokonaisuuteen.

Pohjois-Savon maakuntagaalassa lokakuussa Ylä-Savon Veturi ry palkitsi liikunnallisen ulkoilu- ja kulttuuripolku Pakoraitin vuoden 2019 parhaana Leader-tekona. Veturin hallituksen mukaan hanke on todellinen yhteisön voimannäyte, jossa mukana ovat olleet yhdistykset, yritykset, kyläläiset ja kunta. Sonkajärven kunnan kulttuuripalkinto 2019 myönnettiin Sukevalle.

 

Alla lisätietoja pilotista.

 

2019

Kulttuuri- ja ulkoilupolku Pakoraitista lehtijuttu Miilussa: Kiirettä pakoon Sukevan polulle.

Uudet nettisivut avattiin verkkoon osoitteessa sukeva.yhdistysavain.fi.

Kuvaus Sukevan Pakoraitin synnystä täällä

 

2018

 

Juttu Sukevan Yhteispalvelun toiminnoista täällä

Sukevan kyläilta, jossa Palvelupaja, kuvia Facebookissa

Juttu Töllöttimessä: Eräkirjat ja matkaliput samasta paikasta

Juttu Miilussa: Sukevan kirkonkylä halutaan uuteen nousuun

Ydinryhmän kokous, kuvia Facebookissa

Sukeva esimerkkinä Kuntademokratiaverkoston tapaamisessa Helsingissä, esitysaineisto

Yle uutiset, case-esimerkkinä Sukeva:

Juttu Sukevan järjestöilta Miilussa: Sukevalle lisää symboleja

Sukeva radio Novan Facebookissa. Mitä tapahtui? Lue juttu ja katso video

Sukevan palvelupäivä. Lue lisää

Juttu Kuntalehdessä: Kylän kokoisten asioiden hoitaja – Sonkajärven aluelautakunta toteuttaa lähidemokratiaa

 

 

 
 
Sivukartta | Tulosta | Sivun alkuun
Sunprofile