Ajankohtaista

21.12.2020

Leader-palkittu hanke edistää maaseutuasumista

Vesannon elinkeinoasiamies Sari Tulila ja Leppävirran elinkeinoasiamies Antti Tulila vastaanottivat Vuoden Leader-teko tunnustuksen Mansikan hallituksen puheenjohtaja Pekka Annalalta.

Kehittämisyhdistys Mansikka ry palkitsi Vuoden Leader-tekona Vesannon ja Leppävirran kunnan Maaseudun uudet asumisratkaisut (MASU) -hankkeen. Huomionosoitus luovutettiin Vesannolla 21. joulukuuta.

-Hanke on tarttunut ajankohtaiseen teemaan maaseutuasumisen edistämisessä kehittämällä siihen liittyviä asumisratkaisuja ja viestintää. Paikallisiin tarpeisiin vastaava hanke toteuttaa erinomaisesti Leader-rahoituksen sekä Mansikan alueellisen strategian periaatteita, kertoo Mansikan hallituksen puheenjohtaja Pekka Annala perusteluja valinnalle.

Alkuvuodesta käynnistyneen MASU-hankkeen kulmakivenä on ollut Vesannon elinvoimaryhmän pitkäaikainen työ, sekä kuntastrategian linjaukset asumisen kehittämisestä. Maaseudun elämään ja asumiseen vaikuttavista trendeistä on saatu arvokasta tietoa Tuomas Kuhmosen tutkimuksista.

-Kun tähän jo tehtyyn työhön yhdistettiin eri toimijoiden aiempia kokemuksia ja osaamista maaseudun kehittämishankkeista, muotoutui projekti, josta tavoitteineen tulikin ajankohtaisempi kuin mitä kukaan olisi osannut arvata, kertoo hankkeen taustoista Vesannon elinkeinoasiamies Sari Tulila ja viittaa hankkeen aloitukseen juuri ennen koronapandemiaa. Koronan myötä etätyöstä ja maaseudulla asumisesta tuli hetkessä kiinnostavampaa kuin koskaan.

Mansikan huomionosoitus otetaan Vesannolla ja Leppävirralla vastaan hyvillä mielin ja osoituksena siitä, että yhdessä ollaan tekemässä tarpeenmukaista maaseudun kehittämistä.

-Iso kiitos kuuluu projektipäällikkö Jennille, joka hyppäsi hommiin haastavana aikana ja on idearikkaasti lähtenyt toteuttamaan hanketta, kiittävät Tulilat.  

Maalle muuton esteitä poistamaan

Hankkeen projektipäällikkö Jenni Lemettinen iloitsee positiivisesta pöhinästä maaseudun ympärillä. Hyvin suunniteltua hanketta oli heti helppo lähteä toteuttamaan.

-Työt aloittaessani koronasulku oli jo helpottanut hieman ja alueella oli edelleen paljon etätyöläisiä sekä kesämökkiläisiä, joita pääsin heti kontaktoimaan. Rakennustarkastajan kanssa kerroimme mahdollisuudesta muuttaa kesäasunto kokoaikaiseen asumiseen soveltuvaksi ja muutoshakemuksia on Vesannolla tullut jo tuplasti aiempaan nähden.

Vauhdikkaasti edennyt hanke on myös kohtauttanut kiinteistöjen myyjiä ja niitä etsiviä.

-Hirsitaloille ja pientiloille on kysyntää. Olemme auttaneet myyjiä ja potentiaalisia ostajia löytämään toisensa ja kohteita on koottu maallemuutto.fi -sivustolle, kertoo Lemettinen ja mainitsee myös tonttimarkkinoiden edistämisestä, joka toteutettiin uudella tapaa Leppävirralla. -Järjestimme Ukonniemellä neljä risteilyä, joissa tontteihin pystyi tutustumaan vesitse ja laiva oli aina täysi kiinnostuneista.

Etätyölomille jo satoja hakemuksia

Tuorein tempaus on Future Savon ja yritysten kanssa yhteistyössä toteutettu kampanja ilmaisista etätyölomista, jossa tarjotaan mahdollisuutta testata maalla asumista arjenkaltaisissa olosuhteissa. Kampanjan kohteissa on mahdollista yhdistää etätyö ja mieleinen harrastus sekä kohdata paikallisia ihmisiä.

Kampanja on herättänyt suurta kiinnostusta ja joulukuun loppuun kestävä haku on kerännyt jo satoja hakemuksia.

– Etätyölomailijat tulevat tammi-helmikuussa ja heidän kokemuksistaan tullaan kuulemaan kuvin ja videoin eri kanavissa, vinkkaa Lemettinen.

INFO

  • Maaseudun uudet asumisratkaisut (MASU)-hanke on Vesannon ja Leppävirran kunnan yhteistyöhanke.
  • Hankkeessa puretaan maalle muuton esteitä ja tunnistetaan millä tavalla ja mistä tavoitetaan maaseudun uudet asukkaat.
  • Hanke tuo esiin maaseudun elinvoimaisuutta ja kaikkia niitä seikkoja, jonka vuoksi ihmiset maalla viihtyvät.
  • Hankkeen tulokset ja toimenpiteet ovat kaikkien kuntien hyödynnettävissä ja maallemuutto.fi-sivusto voi tulevaisuudessa laajentua edistämään isomman alueen maallemuuttoa.
  • Hanketta rahoittaa Kehittämisyhdistys Mansikka ry EU:n maaseuturahastosta ja kokonaiskustannukset ovat 175 000 euroa. Hanke kestää 2022 huhtikuun loppuun.

Lisätietoja:

Kehittämisyhdistys Mansikka ry, toiminnanjohtaja Kirsi Manninen, 045 131 5077, kirsi.manninen(at)mansikkary.fi

MASU-hankkeen projektipäällikkö Jenni Lemettinen, 044 282 5589, jenni.lemettinen(at)vesanto.fi

Leppävirran elinkeinoasiamies Antti Tulila 044 750 7023, antti.tulila(at)leppävirta.fi

Vesannon elinkeinoasiamies Sari Tulila 020 746 4640, sari.tulila(at)savogrow.fi

 

 
« Takaisin
 
 
Sivukartta | Tulosta | Sivun alkuun
Sunprofile